A köles történelme
Míg Ázsiában, Afrikában és Indiában mindennap fogyasztott élelmiszerek között szerepel, addig Európában a kenyérgabonák háttérbe szorították. Eleinte a magasabb társadalmi ranggal rendelkezők asztalán kapott csak helyet. A hun király, Attila is köleskását kínált vendégeinek. A 17. századi szakácskönyvekben már szerepelt, a későbbiekben azonban a szegények ételeként tartották számon. Érdekesség, hogy ma is a Föld lakosságának egyharmadának ez a pázsitfűféle az egyik alapétele. Hazánkban az Alföldön vörös változatát fogyasztották.
A termékenység szimbólumaként is szerepel, ezért szórják a jegyesekre, egy régi hagyomány szerint pedig azért tesznek a menyasszony cipőjébe belőle, hogy szorgos háziasszony legyen. A köleskása nem csak a böjti napok elesége volt, hanem a torta előtt a lakodalmak utolsó fogása is.
Ez a perjeféle a boza alapanyaga is, mely a keleti kultúrák alacsony alkoholtartalmú itala. Kedvelt a sütő- és pékiparban is, 2011-ben az év tortáját a kecskeméti kölestorta nyerte el. A kölesmagok otthoni csíráztatásra is ajánlottak.
Köles a konyhában
A köles íze a hajdinánál és a zabnál is semlegesebb, fogyasztásánál egyáltalán nem tapasztalható mellékíz. A belőle készült kását gazdagítsuk vaníliarúddal és fahéjjal. A tej- és laktózérzékenyeknek azért is ajánlott, mert az édességeknél nagyon jól helyettesíti a túrót. Nagyon kedvelt köretként való fogyasztása.
A cukormentes Nature Cookta Gluténmentes Kölesliszt igazi élelmirost-forrás, a nap bármely étkezésébe beépíthető.
Sós és édes ételekhez egyaránt felhasználható, töltelékekhez is nagyszerű. Fűszerezéséhez javasolt a bazsalikom, majoránna, gyömbér és koriander, édesség készítésénél használjunk mákot, kókuszt vagy aszalt gyümölcsöket. Felhasználásával remek réteseket készíthetünk. Más lisztekkel keverve ajánlott pékárukhoz. Ázsiában a mai napig nagyon kedvelt a köles alapanyagú, lapos lepénykenyér.
A kifejezetten sószegény Nature Cookta Kölesliszttel készítsük el a kenyereket, lepényeket és süteményeket is. Gesztenyés tortához, kürtőskalácshoz, kekszekhez is remek. Felhasználásával nagyon ízletes házi perecet, pitát vagy lángost tehetünk az asztalra. Amarántliszttel és útifű maghéjjal keverve pedig már kész is a finom pizzatésztánk!
Fénytől, nedvességtől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.
Tartalmaz: 100% tisztított, hántolt kölesből nyert kölesliszt
A kölesliszt fogyasztása nem helyettesíti az egészséges életmódot és a változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Dióféléket és szezámmagot nyomokban tartalmazhat.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1474 kJ/348 kcal
Zsír: 2,9 g
ebből telített zsírsav: 0,6 g
Szénhidrát: 68,4 g
ebből cukor: 0,1 g
Fehérje: 10,5 g
Élelmi rost: 3,2 g
Só: 0,01 g
Kiszerelés: 300 gramm