Nature Cookta Zabpehelykorpa gluténmentes 350 g
A zab héja a zabkorpa, úgymond mellékterméknek nevezhető, mely az őrlés pillanatában keletkezik, azonban értéke egyáltalán nem elhanyagolható a sporttáplálkozásban sem. A zabpehely mellett nagyon kedvelt alapanyag a tudatosan étkezők étrendjében ez a rostban gazdag élelmiszer.
100%-ban gluténmentes zabpehelykorpát tartalmaz a Nature Cookta termékcsalád tagja. Alapanyagát hazánkban termesztik szigorúan ellenőrzött körülmények között. A sokrétűen felhasználható, cukormentes, kifejezetten sószegény zabpehelykorpa segítségünkre lehet főzésnél, sütésnél, bármely főétkezésnél. A legkitűnőbb, adalékmentes élelmiszer a panírozás újragondolására.
A zab /zabpehely/ zabpehelykorpa használatának történelme
Míg eredetileg a gyomnövények között tartották számon a zabot, ma már a szuperfoodokhoz soroljuk. A hűvös, csapadékos éghajlatot kedvelő kalászos növény évszázadok óta használatos. A lovak etetésére szolgált mint takarmánynövény, innen eredeztethetőek zabos, zabál kifejezéseink. Az idősebb Plinius írásában jegyezte fel: a németek mikor zabkását készítettek, a görögök és a rómaiak kinevették őket, ennél a perjefűfélénél ők csak a takarmányozási felhasználásában gondolkodtak.
A skótok életében hangsúlyos szerepet töltött be, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Meal Monday szünetet rendeltek el az iskolákban, hogy a tanulók is segíteni tudjanak betakarításakor. Gondosan ügyeltek elkészítésére is: óramutató járásával megegyező irányban kavargatták, állva fogyasztották.
A zabpehely feltalálása, kikísérletezése Will Keith Kellogg orvos és testvére nevéhez köthető. A betegek diétájakor nem csak a füst-, és alkoholmentes légkörre fektettek nagy hangsúlyt, hanem a reggeli fontosságára is. Gabonapelyhek fogyasztását javasolták a gyomrot megterhelő ételek helyett. Hengerek között kilapították a gabonaszemeket, majd szárították. Így áztatás után jó állagú maradt az alapanyag.
A zabpehely és korpa több fronton bevethető. Már az ókori Kínában és Indiában is csodaszerként tartották számon. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) 2003-ban bőrvédő- és ápoló anyagként ismerte el a rostban gazdag élelmiszert. A zabpelyhes pakolás a korpásodás ellen is tökéletes. Receptje: őrölt zabpehelyhez pár csepp teafaolajat és vizet szükséges elegyíteni és a masszát a fejbőrre kenni, majd 20 perc elteltével lemosni.
Zabpehelykorpa a konyhában
Felhasználása rendkívül sokoldalú, az élelmi rostban gazdag élelmiszerrel készített étel ízesítése pedig határtalan. A Nature Cookta gluténmentes terméke nagy mennyiségű folyadék felvételére képes: nagyon jól lehet ezzel a cukormentes, kifejezetten sómentes alapanyaggal panírozni, kenyereket és süteményeket sütni.
Keverhetjük növényi joghurtokba, kásákba, pudingokba egyaránt. Turmixoknál, főzelékeknél pár perccel fogyasztás előtt adagoljuk, csupán tálaláskor, mert felszívná az összes nedvességet. Remek gyümölcssaláták szórásához, palacsinták, mufffinok készítéséhez, krémek dúsításához.
Baguette, pite, kifli, perec, tallér, lepény sütésekor se feledkezzünk meg erről a gluténmentes összetevőről. Gombafejek töltelékeként is fontos alapanyag lehet a fűszereken kívül.
Zabkorpával teljes mértékben megváltoztathatjuk a panírozást, kiváló fasírozottokhoz, húsgombócokhoz. Próbáljuk ki zabbundás brokkolihoz, vagy cukkinis tonhalfasírthoz egyaránt.
Tartalmaz: gluténmentes zabpehelykorpa
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 1480 kJ/ 352 kcal
Zsír: 6 g
ebből telített zsírsavak: 1,4 g
Szénhidrát: 52,2 g
ebből cukor: 0,4 g
Fehérje: 15,2 g
Rost: 14 g
Só: 0,04 g
Származási hely: Magyarország
Tárolás: száraz, hűvös helyen tárolandó
Kiszerelés: 350 gramm
Az alphavital.hu oldalán található információk és cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrendkiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend kiváltására. A termékek használatával az eredmény nem garantált, hatása egyénenként eltérő lehet.
Az étrend-kiegészítők a hazánkban is érvényben levő európai uniós szabályozás szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. E termékek a hivatalos állásfoglalásnak megfelelően nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, s nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére.